Perunatoimittaja Potwellin Maatilan Jäljettömän Hyvä -peruna on täysin ilmastokompensoitu, eli sen hiilijalanjälki on hyvitetty.

Oivalluksia tuotantoketjussa – perunan hiilijalanjälki pienentyi 30 prosenttia

Ruoan hiilijalanjäljen pienentäminen on tärkeä teko maailmalle, sillä ruoantuotanto on yksi isoimmista syistä ilmastokriisin takana. Perunantoimittaja Potwell on seurannut perunoidensa hiilijalanjälkeä jo kymmenisen vuotta.

Ruoan hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon kasvihuonekaasuja eli hiilidioksidia, metaania ja typpioksiduulia sen tuottamisesta on syntynyt – ja miten paljon se siis lämmittää ilmastoa. Hiilijalanjälki ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalentteina.

”Ruoka on yksi ilmastoa eniten lämmittävistä tekijöistä. Globaalin ilmastokriisin takia meillä on valtava tarve saada vähennettyä taivaalle pääseviä kasvihuonekaasupäästöjä”, erikoistutkija Juha-Matti KatajajuuriLuonnonvarakeskuksesta eli Lukesta sanoo.

Hiilijalanjäljen seuranta ja pienentäminen on tärkeää, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteen tasolle. Jokainen voi laskea hiilijalan­jälkensä netistä löytyvillä laskureilla. Päästöjä voi myös kompensoida eri tavoin ja näin pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Silloin emme siis tuottaisi enempää kasvihuonekaasuja kuin metsämme pystyvät sitomaan.

Jotta tähän päästäisiin, hiilijalanjälkeä on pienennettävä kaikilla tuotannon ja kulutuksen alueilla.

Potwell_2_1200x800.jpg
Potwellin myynti¬päällikkö Marko Hovinmäki uskoo, että tulevaisuudessa yhä useampi tuottaja pyrkii pienentämään hiilijalanjälkeään.

Maaperä ja pakkaukset vaikuttavat hiilijalanjälkeen

Länsirannikolla toimiva perunantoimittaja Potwell on seurannut hiilijalanjälkeään jo vuodesta 2011. Yrityksen hiilijalanjälkilaskelmat tekee Luke, ja Potwellin perunoiden hiilijalanjälki on yhdeksässä vuodessa pienentynyt 30 prosenttia.

Tällä hetkellä Potwellin ruokaperunoiden hiilijalanjälki on 11–12 grammaa hiilidioksidiekvivalenttia per sata grammaa.

Hiilijalanjälkeä on alentanut erityisesti se, että perunaa viljellään nyt rakenteeltaan suotuisammassa maaperässä, joka tuottaa aiempaa vähemmän kasvihuonekaasuja.

Muovin määrä on vähentynyt pakkauksissa, jotka ovat entistä ohuempia ja pienempiä.

Potwellin perunoista Maatilan Jäljettömän Hyvä on täysin ilmastokompensoitu. Tuotteen hiilijalanjälki on siis hyvitetty.

”Perunan ilmastokuorma on pieni verrattuna pastaan ja riisiin. Me olemme halunneet pienentää sitä entisestään”, myyntipäällikkö Marko Hovinmäki Potwellilta sanoo.

Tuotantoketju tarkassa ja pitkässä syynissä

Potwellin perunoiden hiilijalanjäljestä noin puolet syntyy viljelystä: maaperän päästöistä, työkoneiden polttoaineesta ja lannoitteesta.

Perunan hiilijalanjälkeen vaikuttaakin moni asia. Kun sitä lasketaan, selvitetään muun muassa, millaisella pellolla peruna on viljelty, miten paljon ja millaista lannoitetta käytetään, miten peruna varastoidaan ja kuljetetaan ja millä tavoin tuotettua energiaa tuotannossa käytetään.

Potwellilla on tutkittu koko tuotantoketju. Näin on saatu selville, missä vaiheissa hiilijalanjälkeä voidaan pienentää.

”Olemme hioneet tekemistämme lähes 20 vuotta, ja työ jatkuu edelleen.”

Ei kannata jättää asioita tekemättä siksi, ettei pääse heti lopputulokseen.
Potwellin myyntipäällikkö Marko Hovinmäki

Vastuullisuuden eteen kannattaa tehdä kaikkensa

Jokainen ruoantuottaja voi osallistua ilmastotalkoisiin pienentämällä hiilijalanjälkeään.

”Pienet askeleet eivät maksa paljon, mutta vievät oikeaan suuntaan. Ei kannata jättää asioita tekemättä siksi, ettei pääse heti lopputulokseen. Kannattaa tehdä kaikki, minkä voi”, Marko Hovinmäki sanoo.

Alkuun pääsee miettimällä, missä kohtaa voisi pienentää tuotantonsa ilmastokuormaa. Ensimmäinen askel voi olla varaston remontoiminen niin, ettei synny energianhukkaa, tai siirtyminen uusiutuvaan energiaan.

Vastuullisuus kannattaa myös imagosyistä.

”Kuluttajat ja kauppa vaativat koko ajan enemmän tietoa brändien ja tuotteiden hiilijalanjäljestä”, Luken Juha-Matti Katajajuuri muistuttaa.

Hiilijalanjälki Heinon Tukussa

Oman toiminnan hiilijalanjälkeä on seurattu Heinon Tukussa vuodesta 2012 lähtien.

Suurimmat päästösäästöt on saatu energian käytössä.

Kasvihuonekaasupäästöjä on onnistuttu vähentämään lähes vuosittain.

Vuonna 2021 asetamme pitkän tähtäimen tavoitteen hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.