Historia

KAUPPATORIN KOJUSTA SUURYRITYKSEKSI

Heinon tarina alkaa Helsingin Kauppatorin myyntikojusta vuonna 1899, kun asikkalalainen Fritjof Heino saapuu Helsinkiin ja saa luvan harjoittaa vähittäin ja paljoittain liha- ja muiden ruokatavaroiden kauppaa. Pienestä aloittanut toiminta laajeni, voitti 1930- ja 90-lamat ja kasvoi merkittäväksi alan toimijaksi Suomessa.

 

1899–1920: Tukkukauppaa ja myymälöitä

Aluksi Fritjof Heino myy lihaa Helsingin Kauppatorilla ja vuonna 1901 hän perustaa ensimmäisen siirtomaatarvikemyymälän. Yritys kasvaa ja Heino omistaa tukkuliikkeen lisäksi useita myymälöitä.

 

1920-luku: Liikejärjestelyjä

Heino myy tukkukauppansa ja useat liikkeensä Lihakauppiaiden Tukkuliike Oy:lle. Hänestä tulee yhtiön toimitusjohtaja ja osake-enemmistön haltija.

 

1930-luku: Perilliset jatkajina

Lama kaataa Lihakauppiaiden Tukkuliikkeen. Heino jatkaa Lihakauppiaiden Tukkuliikkeestä jääneillä varoilla toimintaa omissa nimissään. Nyt puhtaana tukkuliikkeenä. Kun Fritjof Heino kuolee vuonna 1932, Helmi Heino ottaa ohjat käsiinsä yhdessä lastensa Sulo ja Helmi Heinon kanssa nimellä F. Heinon Perilliset. Helmi Heino oli työteliäs ja toimelias nainen, joka korosti kaiken työn olevan arvokasta.

 

1940-luku: Tasapuolisena pula-aikana

Sodan aikana ja heti sen jälkeen Suomessa on pulaa kaikesta. F. Heinon Perilliset haluavat toimia oikeudenmukaisesti. He huolehtivat, että vähäiset tavarat jaetaan kaikille asiakkaille tasapuolisesti.

 

1950-luku: Töitä yhteisvoimin

Jälleenrakennusaikana töitä tehdään yhteisvoimin. Oppia haetaan myös Yhdysvalloista.

 

1960-luku: Pikatukkujen maailmaan

Heinon toiminta kasvaa voimakkaasti. Kyläsaareen perustetaan pikatukku, Konalaan valintamyymälä ja osto- ja myyntikonttori sekä varasto.

 

1970-luku: Mukaan vähittäiskauppaan

Yhtiön nimeksi muutetaan vuonna 1972 Heinon Tukku Oy. Se perustaa Kotikulma-vähittäiskauppaketjun.

 

1980-luku: Toiminnan ydin selkeytyy

Heino luopuu vähittäiskauppatoiminnasta ja päättää keskittyä hotelli-, ravintola- ja catering-alan palveluun. Vuonna 1987 Vantaan Koivuhakaan perustetaan pikatukku.

 

1990-luku: Juomien asiantuntijaksi

1990-luvun lama on kova paikka kaikille toimijoille. Yli puolet Helsingin ravintoloista lopettaa. Heino selviää lamasta. Sörnäisten pikatukku avataan 1990. Vuonna 1995 alkoholikaupan monopoli purkautuu. Heinon Tukku Oy perustaa alkoholiosaston ja myy ensimmäiset alkoholijuomat vappuna 1995. Toimitustukkutoiminta siirtyy Espooseen. Turkuun perustetaan toimitustukku. Heino ostaa Perunantuonti Oy:n. Yhtiö täyttää sata vuotta vuonna 1999!

 

2000-luku: Kattava Suomen verkosto

Heinossa tapahtuu merkittäviä yhtiöjärjestelyjä: vuonna 2005 Heinon Tukku sekä alkoholijuoma- ja toimistotarvikekauppa yhtiöitetään. TukkuHeinosta tulee konsernin emoyhtiö. Yhtiön toiminta laajenee Kuopioon, Ouluun ja Tampereelle.

 

2010: Kasvun tie jatkuu

Konsernin pääkonttori muuttaa Espooseen vuonna 2011. Toiminta kattaa koko Suomen. Seinäjoelle avataan myyntikonttori. Kuopion tukkutoiminnat yhdistetään Heinon Tukkuun. Heinon Tukku Kuopio Oy:sta tulee kalan ja riistan sekä hedelmien ja vihannesten jalostukseen keskittynyt tuotantoyhtiö. Yhtiö ostaa Virosta kalan ja riistan hankinta- ja tuotantoyhtiön; HuntFish Groupin. Kuopioon uudet varasto- ja tuotantotilat vuonna 2016.

 

Paistopiste Sörnäisten Pikatukussa

Meille töihin?

Kiinnostaako työ yli satavuotiaassa perheyrityksessä tukkukaupan alalla? Kerro meille itsestäsi ja laita hakemus sisään.

Astiat ammattikäyttöön

Tuotevalikoima

Tutustu Pikatukkujen tuotteisiin verkkopalvelussa.

Tukkupalvelut

Tukkupalvelut

Heinon Tukku on tukkukaupan ammattilainen. Palvelemme pikatukuissa Helsingissä ja Vantaalla sekä valtakunnallisesti toimitustukkuna.

Lue lisää

Laaja tuotevalikoima

Laaja tuotevalikoima

Valikoimiimme kuuluu peräti 30 000 nimikettä. Yritykset saavat kaikki päivittäistavarat ja elintarvikkeet sekä toimiston, neuvotteluhuoneen ja konttorin tarvikkeet meiltä Heinosta.

Lue lisää

Heino-konserni

Heino-konserni

TukkuHeino Oy on vuonna 1899 perustettu perheyhtiö. Yrityksiämme ovat Heinon Tukku Oy, Uniq Drinks Finland Oy sekä Anton & Anton.

Lue lisää