Kombuchaan tarvitaan scoby, teetä, sokeria ja haluttaessa mausteita.

Kombucha koukuttaa monipuolisuudellaan

Kevyesti kupliva kombucha on valloittanut maailman rytinällä. Aromikas juoma soveltuu hyvin myös ruokien kumppaniksi ja juomasekoituksiin.

Kombuchan valmistus perustuu fermentointiin eli hapattamiseen. Juoman hapattaa elävä viljelmä, joka tunnetaan paremmin nimellä scoby (symbiotic colony of bacteria and yeast) tai volgansieni.

Perinteisesti kombucha syntyy sokeroituun teepohjaan. Käymisprosessin aikana scoby käyttää ravintonaan sokeria.

Tämän seurauksena valmiin juoman sokeripitoisuus laskee, ja kombuchalle tyypilliset maut, aromit ja kuplat muodostuvat. Valmis kombucha sisältää myös pienen määrän alkoholia.

”Hyvin tehty ja useamman viikon fermentoitunut kombucha on varsin ainutlaatuinen makuyhdistelmä hapanta, raikasta ja pirskahtelevaa”, kuvailee kombuchavalmistaja Nokkos Companyn perustaja Lari Laurikkala.

Teen on ajateltu olevan kombuchan sielu, mutta tosiasiassa juomaa voi valmistaa hyvin monenlaisista aineksista ja yrteistä, kunhan scobylle luodaan oikeanlaiset olosuhteet ja riittävästi ravinteita. Myös maustamisessa voi irrotella.

”Maailman huippuravintoloissa on nähty mitä villeimpiä makuyhdistelmiä aina valkosipulista lähtien ja esimerkiksi juuresmehuista fermentoitua kombuchaa.”

 

Moniulotteinen juoma

Laurikkalan mielestä kombuchan valtti on sen monipuolisuus. Juoma sopii mihin tilanteeseen tahansa: nautiskeluun, janojuomaksi saunan jälkeen, ruokien kaveriksi ja juomasekoituksiin.

”Alhainen sokeripitoisuus ja aromikkuus tekevät juomasta toimivan kaverin monenmoisille ruoille ja hyvän blandiksen juomasekoituksiin. Erityisesti ginin aromaattisuus ja yrttisyys natsaavat kombuchan kanssa hyvin.”

Isompaan kulutukseen Laurikkala vinkkaa hanasta tarjottavaa kombuchaa.

”Hanatarjoilu yleistyy meilläkin kahviloissa. Maailmalla kombuchaa myydään paljon ruokapyöristä ja muista liikkuvista yksiköistä.”

Perinteisen miedomman kombuchan rinnalle on noussut trendikäs hard kombucha. Sitä valmistetaan joko tavallista pidemmällä käymisprosessilla tai sekoittamalla juomaan tisleitä. Valmiin hard kombuchan alkoholipitoisuus vastaa noin keskioluen alkoholipitoisuutta.

Nokkos Kombucha valmistetaan tuoreesta lähdevedestä ja Lapin nokkosista. Myös maustamisessa käytetyt yrtit, marjat, juuret ja kukat ovat kotimaisia.

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 2/2021.
Katso kaikki julkaisut täältä.