Innokas olutharrastaja Dollar Singh toteutti pitkäaikaisen haaveensa panimosta Viiden Pennin kellarikerrokseen.

Legendaarinen Viisi Penniä uudistui panimoravintolaksi

Päivitetty menu ja sisustus sekä osittain samoissa tiloissa toimiva panimo – niistä on 2020-luvun Viisi Penniä tehty. Toimitusjohtaja Dollar Singh lupaa, että vuonna 1956 perustettu klassikkoravintola pitää kiinni myös perinteistä kuten Urheilijanleikkeestä.

Mitä uutta Viiteen Penniin kuuluu?

”Ravintolan tiloihin rakennettiin keväällä uusi panimo nimeltään Mad Hopper Brewing Company. Se on oma yrityksensä, vaikka jakaakin osittain samat tilat Viiden Pennin kanssa.

Ravintolan sisäänkäynniltä avautuu näkymä kellariin panimon puolelle – siellä näkyvät suuret rosteriset oluttankit.

Halusimme, että menu ja ravintola puhuvat samaa kieltä panimomiljöön kanssa, joten Jaana Ekman Visionary Design Partners Helsingistä suunnitteli meille rouheamman sisustuksen. Keittiöpäällikkö Tommi Karhu puolestaan päivitti ruokalistamme.

Panimo tarjoaa asiakkaille elämyspalveluja, kuten panimokierroksia ja olutmaistelua. Näitä kehitämme jatkossa lisää.”

Miten menu uudistui?

”Pyrimme pois vanhanaikaisesta pubiruoasta. Toimintamme keskiössä ovat laadukkaat raaka-aineet, jotka hankitaan mahdollisimman pitkälle suomalaisilta tuottajilta. Listalla on enemmän kasviksia, meren antimia ja kansainvälisiä vivahteita esimerkiksi Koreasta ja Japanista, suomalaisia makuja kuitenkaan unohtamatta.

Vanhoista klassikoista listalla säilyvät Urheilijanleike, Viiden Pennin lihapullat sekä grillattu maksa – se on oma suosikkini. Klassikoitakin on uudistettu: lihapullien kastike on uusi, ja maksa vaihtui naudasta vasikaksi.

Haluamme jatkossakin uudistaa ruokalistaa ketterästi: Kun kellarissa syntyy uusi olut, sille pyritään löytämään heti kumppani ruoka-annoksista tai tuomaan sellainen listalle nopeasti.”

Mistä ajatus panimoon lähti?

”Oma panimo on ollut haaveissani kauan. Ajatus vahvistui vuonna 2014, kun laajensimme olutvalikoimaamme ja saimme siitä asiakkailta paljon kiitosta. Kun Viiden Pennin kellarikerroksen tila vapautui vuonna 2019, panimon suunnittelu käynnistyi.

Olen itse intohimoinen olutharrastaja ja vieraillut noin viidessä kymmenessä panimossa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, lomamatkoilla ja ammatin puolesta. Lempipanimoitani ovat esimerkiksi Cloudwater Leedsissa ja Warpigs Kööpenhaminassa.

Olen oppinut oluen tekemisestä paljon katsomalla ja juttelemalla olutmestareiden kanssa. Siksi tiedän esimerkiksi sen, että valmistusvaiheen kylmäketjulla on valtava merkitys oluen makuun.

Mad Hopperin oluet pidetäänkin koko ajan kylminä panimolta hanaan.”

Mikä on visiosi panimolle?

”Haluamme olla kansainvälinen panimo ja siksi kommunikoimme Instagramissakin englanniksi. Suomessa pystytään haasta­maan maailmalla olevia panimoita. Ei saa ajatella liian kapeakatseisesti!

Lähdemme kuitenkin pienin askelin liikkeelle. Ensin oluitamme tarjotaan Onniravintoloissa, kuten Gate A12 -baarissa Helsingin keskustassa ja Bistro&Bar Fregatissa Vuosaaressa.

Seuraavaksi harkitsemme oluiden pakkaamista ja jakelua kauppoihin. Alkuun tuotantokapasiteettimme on 90 000 litraa vuodessa, mutta se on tarkoitus kaksinkertaistaa.

Panimon laitteet ovat uusinta teknologiaa. Tähtäämme siihen, että oluemme ovat teknisesti korkeatasoisia ja virheettömiä ja tarjoavat makuelämyksiä. Valikoima on laaja kattaus tämän hetken suosituimmista kansainvälisistä oluttyyleistä.

Panimomestari rekrytoitiin ulkomailta, kulttuurista, jossa craft-oluiden valmistamisessa ollaan Suomea edellä. Pidämme hänen nimensä vielä salaisuutena ja julkistamme sen isosti myöhemmin.”

Kuinka olette uudistaneet ravintolaa aiemmin?

”Isäni perustama Onniravintolat-perheyritys osti Viisi Penniä -ravintolan vuonna 2006. Sen jälkeen hankimme naapurista liiketilan, johon perustimme baarin nimeltä Oluttupa Viisi Penniä. Lopulta ne yhdistettiin: purimme väliseinän, ja näin syntyi nykyinen suurempi Viisi Penniä.”

Mistä huomaa, että Viisi Penniä on klassikko?

”Viisi Penniä on toiminut eri nimivariaatioilla samassa paikassa Töölössä jo vuodesta 1956. Meillä on kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet ravintolassa 40 vuotta. Vaikka he ovat ajan saatossa muuttaneet kauemmas, kokoontuvat he täällä silti viikoittain ja istuvat aina samassa pöydässä. On kiva nähdä, että meillä on myös uusia, nuorempia kanta-asiakkaita.

Ravintola sijaitsee Helsingin jäähallin ja Töölön jalkapallostadionin kupeessa, joten täällä käy paljon ihmisiä ennen ja jälkeen urheilukisojen. Moni marssii sisään menua katsomatta ja tilaa klassisen Urheilijanleikkeen – se on varmaan tilattu monta kertaa ennenkin.”

Kuinka Viisi Penniä pysyy pystyssä seuraavat 65 vuotta?

”Historia on Viiden Pennin vahvuus, mutta niin on myös sen kyky uudistua. Luotamme siihen, että asiakkaat viihtyvät luonamme myös ammattimaisen ja ystävällisen palvelumme ansiosta.”

”Meillä on asiakkaita, jotka ovat käyneet ravintolassa 40 vuotta.”
Dollar Singh

Viisi Penniä

Mitä: Menu on laa­duk­­kais­ta raaka-aineista tehtyä pubiruokaa, jossa on moderneja kansainvälisiä vivahteita. Tarjolla myös samoissa tiloissa toimivan panimon oluita.

Missä: Mannerheimintie 55, 00250 Helsinki. Instagram: @viisipennia & @madhopperbrewingco

Milloin: Aukioloajat: viisipennia.fi, madhopper.fi tai some.

Asiakaspaikat: 170

Ravintolayrittäjät: Onniravintolat-perheyritys.

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 2/2021.
Katso kaikki julkaisut täältä.