Olutharrastuksen yleistyminen lisää myös mielenkiintoisia juomia tarjoavien panimoravintoloiden suosiota.

Panimoravintola Pien tarjoaa laaturuokaa: ”Oluet toimivat eri makujen kanssa jopa paremmin kuin viinit”

Panimoravintolat ovat kiinnostava lisä olutravintoloiden kentällä. Pien Brewpub Helsingin Kalliossa tarjoaa laatuoluiden lisäksi ajassa olevaa kasvisruokaa.

Laatu, tuoreus ja erikoiserät. Nämä ovat valtteja, joilla juuri nyt erottaudutaan olutravintoloiden kilpailussa, ja niitä tarjoavat pienpanimoiden omat tap roomit ja ravintolat.

Viime aikoina Suomeen ja erityisesti Helsinkiin on avautunut useita kiinnostavia panimoravintoloita, jotka satsaavat myös oluen kyytipoikana tarjottavaan ruokaan.

Yksi uusista tulokkaista on Helsingin Kallioon syksyllä 2020 avattu Pien Brewpub. Pien on tullut kaupunkilaisille aiemmin tutuksi pienipanimo-oluisiin keskittyneenä kauppana ja baarina.

”Oman panimon ja ravintolan avaaminen oli aika luonnollinen jatkumo ja laajennus aiemmalle toiminnalle”, kuvailee keittiöpäällikkö Alfred Tallberg.

Pien Brewpubin keittiöpäällikkö Alfred Tallberg yhdistää artesaanioluet ja kasvisruoan. Talon omat oluet tehdään Pienen kellaripanimossa.

Käsityön leima näkyy myös panimoravintolan ruokalistalla

Hämeentien ja Lintulahdenkadun kulmassa sijaitsevassa liiketilassa ovat vahvasti esillä Pienen persoonallinen brändi ja sille ominainen mintunvihreä väri. Katutasosta löytyvät 50-paikkainen sali baaritiskeineen sekä keittiö, alakerrasta ravintolan klubimainen kellaritila. Sen perällä, lasiseinän takana, sijaitsee Pienen oma panimo.

Hanoja on 16, ja baari keskittyykin selkeästi tuoreen hanaoluen myyntiin. Huippulaadukas ja ajassa kiinni oleva oluttuote kaipaa rinnalleen tasavertaista kaveria. Siksi panimoravintola panostaa myös ruokaan. 

Pien Brewpubin ruokalista yllättää, sillä Tallbergin kehittelemät annokset ovat kasvisvoittoisia.

”Artesaanioluessa on vahva käsityön leima. Haluan korostaa sitä myös oluen kanssa tarjottavassa ruoassa, joka on enemmän laadukkaisiin raaka-aineisiin perustuvaa viinibaarityyppistä purtavaa kuin makkaraa ja hapankaalia.”

”Kokin näkökulmasta olut on todella mielenkiintoinen tuote.”
Pien Brewpubin keittiöpäällikkö Alfred Tallberg

”Valikoimasta löytyy aina ruoalle sopiva juoma”

Kasvisruokaa tarjoava panimoravintola on vielä poikkeus valtavirrasta, mutta kenties signaali tulevasta. Tai ainakin siitä, ettei panimoravintoloita suunnata vain intohimoisille olutharrastajille. Kiinnostavilla ruokalistoilla ja tyylikkäillä ruoka- ja olutpareilla ne puhuttelevat yhä laajempaa asiakaskuntaa.

Panimoravintolan mittava juo­mavalikoima inspiroi myös keittiöpäällikköä, joka suhtautuu intohimoisesti oluen ja ruoan yhdistämiseen.

”Suunnittelen ruokalistan sesongin mukaan, sillä voin luottaa siihen, että valikoimasta löytyy aina ruoalle sopiva juoma. Kun skaala on hedelmäisistä ja happamista oluista aina kahvin ja suklaan sävyiseen tummaan olueen, niin vaihtoehtoja riittää.”

Pien seuraa trendejä: nyt kiinnostavat hapanoluet

Panimoravintoloiden vahvuutena voidaan pitää oluen tuoreutta ja laatua. Valikoimaan vaikutetaan itse, ja myös kokeellisempien erien ja oluiden tekeminen on mahdollista. Trendejä seurataan aktiivisesti.

Juuri nyt Tallbergia puhuttelevat erityyliset hapanoluet: villihiivasta arominsa saavat lambic ja gueuze, maitohapolla hapatettu berliner weisse ja suolainen gose.

”Kokin näkökulmasta olut on todella mielenkiintoinen tuote, kun käytännössä vain neljästä raaka-aineesta syntyy hyvin erilaisia juomia. Ehkä siinä on myös yksi syy siihen, että ne toimivat eri makujen kanssa niin hyvin, jopa paremmin kuin viinit.”

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 1/2021.
Katso kaikki julkaisut täältä.