Lisäaineeton ja makeuttamaton Probeet-punajuuritäysmehu on keittiön kätevä apulainen, sillä se antaa täyteläisen ja makeaan vivahtavan maun ilman punajuuren käsittelyä.

Probeet-punajuuritäysmehu säästää aikaa keittiössä – yritystä luotsaa Huuhkajista tuttu Antti Niemi

Probeet-punajuurimehu sopii niin suolaisten kuin makeiden ruokien valmistukseen. Kolme Sadasosaa Oy:n toimitusjohtaja Antti Niemi ja ”punajuurilähettiläs”, keittiömestari ja ravintoloitsija Arto Rastas kertovat mehun tarinan.

Vuoden 2018 lopulla Kolme Sadasosaa Oy:n toimitusjohtaja Antti Niemi sai puhelun ystävältään ”Patskulta”. Ravitsemusasiantuntija Patrick Borg oli ollut jalkapallojoukkue FC Barcelonan vieraana ja kiinnittänyt huomiota pelaajien tapaan nauttia punajuurishotit ennen ottelua.

”Kiinnostuin heti. Vaikka itsellänikin on pitkä ammattilaisjalkapalloilijatausta Huuhkajien maalivahtina, en ollut kuullut, että punajuurimehua käytetään urheiluravitsemuksessa”, Niemi sanoo.

Punajuurimehun käyttö oli ollut jo pitkään pinnalla maailmalla, etenkin kestävyyslajeissa. Koska markkinoilta ei löytynyt kotimaisia punajuurishotteja, miehet päättivät perustaa yhtiön. Vuoden kuluttua ensimmäiset Sportshot-tiivisteet olivat myynnissä. Palaute oli hyvää, mutta yhä useampi alkoi kysellä ruoanlaittoon soveltuvan punajuurimehun perään.

Tuhansia litroja viemäriin

Kauppojen hyllyjä tarkkailtuaan Niemi ymmärsi, miksi myös punajuurimehulle oli kysyntää. Valikoimista ei toden totta löytynyt kotimaista ruoanlaittoon soveltuvaa punajuurimehua.

”Se tuntui todella oudolta, koska meillä on maailman puhtain luonto, mahtavat raaka-aineet ja hyviä viljeli­jöitä”, Niemi sanoo.

Yritys päätti laajentaa tuoteperhettä punajuuritäysmehulla. Yrityksen ­perustajaosakas ja keittiöpäällikkö Reijo Junkkari oli jälleen mukana kehittämässä mehun reseptiikkaa.

”Reijosta oli iso apu oikeanlaisen maun löytämisessä. Meillä meni tuhansia litroja mehua viemäriin ennen kuin saimme sen tasalaatuiseksi, mutta lopulta käsissämme oli sellainen formula, että mehun kehtasi pullottaa myyntiin.”

Punajuurimehua valmistetaan Satakunnassa

Myyntikuntoon Probeet-punajuuritäysmehu valmistui keväällä 2021. Yritys on erityisen ylpeä käsityöleimastaan: punajuuret kasvatetaan, mehustetaan ja pullotetaan samalla tilalla Kiukaisten kunnassa Satakunnassa. Viljelijä Iikka Mäkipere on Kolme Sadas­osaa Oy:n osakas ja punajuuren tuottaja.

”Joku tunsi jonkun ja kehotti soittamaan Iikalle. Hänestä tuli heti hyvä fiilis. Iikka vaikutti ahkeralta ja huumorintajuiselta, ja hänellä on 25 vuoden kokemus punajuuren kasvattamisesta”, Niemi kertoo.

Vaikka yritys on vielä start up -vaiheessa, Niemi vakuuttaa, että jos punajuurimehulle tulee enemmänkin menekkiä, he pystyvät vastaamaan kysyntään.

”Tärkeintä kuitenkin on se, että voimme tehdä työtä pieteetillä. Haluamme, että punajuurimehussamme maistuu, että se on tehty rakkaudella ja huolella.”

Probeet-punajuuritäysmehu säästää aikaa keittiössä
Valmiiksi tiivistetyn mehun maku on intensiivisempi ja väri kirkkaampi. - Arto Rastas

Ammattilaiset testaavat punajuurimehua

Yritys on testauttanut punajuuritäysmehuaan keittiömestareilla, ja palaute on ollut ylitsevuotavaa. Yksi mehun ensimmäisistä koemaistajista oli keittiömestari ja ravintoloitsija Arto Rastas.

”Keittiömestareilta saa suoraa palautetta, eivät he jaksa lässyttää. Arto oli siksi otollinen koekaniini, että hänen jokaiselta ruokalistaltaan löytyy poikkeuksetta ainakin yksi punajuuriannos”, Niemi sanoo.

Muun muassa Bardot- ja Penelope-ravintoloista tuttu Rastas tykästyi Probeetin aitoon, luonnolliseen makuun heti. Hän harmittelee, että moni yhdistää punajuuren pelkästään säilykepunajuuriin.

”Niissä on usein maan ja mullan makua, vaikka punajuuressa on luonnostaan aika paljon sokeria ja makeutta.”

Sopii ruoanlaittoon ja cocktaileihin

Valmiiksi tiivistettyä mehua ei tarvitse ensin keittää kasaan esimerkiksi kastikepohjaa tai keittoa valmistettaessa. Siksi Probeet-punajuuritäysmehu säästää kokkien ja keittiömestarien aikaa.

”Valmiiksi tiivistetyn mehun maku on myös intensiivisempi ja väri kirkkaampi”, Rastas lisää.

Rastas käyttää punajuurimehua pata- ja riisiruokiin sekä pastan värjäämiseen ja maustamiseen, jälki­ruokiakaan unohtamatta.

”Esimerkiksi punajuurisorbetti on huikeata. Sen valmistamiseksi ei tarvitse tehdä muuta kuin lisätä punajuurimehuun vähän sokeria, ja kaataa se jäätelö­koneeseen pyörimään.”

Probeet-punajuuritäysmehu

  •  Kotimainen pastöroitu punajuuritäysmehu.
  •  Ei lisättyä sokeria, lisä­aineeton.
  •  Suurempi pullokoko (700 ml) on suunniteltu erityisesti ravintola­keittiöihin ja baareihin. Yhteen pulloon on käytetty 2,8 kiloa punajuuria.
  •  Antaa täyteläisen ja makeaan vivahtavan maun suolaisiin ja makeisiin ruokiin.
  •  Sopii myös sellaisenaan nautittavaksi sekä juomasekoituksiin.
  •  Säilytettävä viileässä.
  •  Myynnissä toistaiseksi yksinoikeudella Heinon Tukussa.

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 3/2021. Katso kaikki julkaisut täältä.