”Rento tunnelma syntyy aidosta vuorovaikutuksesta asiakkaan kanssa”, O’Learys Saimaan ravintolapäällikkö Matti Kautonen sanoo.

Sporttibaareissa vetää nyt vege ja mocktailit – tuttujen suosikkien lisäksi

Saimaan O’Learys-ravintola pelaa sporttibaarin vahvuuksilla: letkeällä tunnelmalla, takuuvarmoilla annoksilla ja mutkattomalla tarjoilulla. Tärkeiden matsien koittaessa käännetään äänet kaakkoon ja vedetään Suomi-paidat päälle.

 

Ovelta sen jo aistii: nyt ollaan sporttibaarissa. Holiday Club Saimaa -kylpylähotellin yhteydessä toimivassa O’Learys-ravintolassa on leppoisa ja rento tunnelma. Liika pönötys unohdetaan jo kynnyksellä.

”Jengi tulee meille hyvällä mielellä, ihan niin kuin urheilutapahtumiinkin”, ravintolapäällikkö Matti Kautonen sanoo.

O’Learys-ravintoloissa urheilua pääsee seuraamaan jokaisesta pöydästä. Siinä missä monessa sporttibaarissa televisiot on niputettu samalle seinälle, O’Learys-ravintoloissa luotetaan hajautettuun järjestelmään.

”Meillä televisiot on sijoitettu eri puolille ravintolaa, joten samaan aikaan voi seurata jopa kahdeksaa eri urheilukanavaa.”

Baaritiskillä pelejä pääsee seuraamaan äänien kanssa, mutta ravintolan puolella soi rauhallinen musiikki.

”Lapsiperheet eivät välttämättä halua kuulla pelien selostuksia, sillä selostajan suusta voi karkailla kaikenlaista. Poikkeuksena ovat isot urheilutapahtumat, kuten jääkiekon maailmanmestaruuskisat. Silloin vedämme Suomi-­paidat päälle ja laitamme äänet täysille.”

O’Learysissa ruokailijat saavat ruokaa odotellessaan popcornannokset.
O’Learysissa ruokailijat saavat ruokaa odotellessaan popcornannokset.

Bostonilaista tunnelmaa

O’Learys-ravintoloiden seinät on vuorattu bostonilaisten urheilujoukkueiden kuvilla: on jääkiekkoa, pesäpalloa ja korista. Bostonista ravintolaketjun tarina myös aikoinaan alkoi. O’Learysin historiikin mukaan bostonilainen nainen meni syömään paikalliseen ravintolaan, jossa tapasi siellä työskennelleen ruotsalaismiehen, tulevan kumppaninsa. Lopulta pari muutti Ruotsiin ja perusti sinne ensimmäisen O’Learys-­ravintolan vuonna 1988.

Sittemmin ravintoloita on avattu ympäri maailmaa, Suomeenkin useampi. Saimaa sai oman O’Learysinsa lähes kymmenen vuotta sitten.

”Koska olemme hotellin yhteydessä, asiakaskuntamme on älyttömän laaja työmatkailijoista lapsiperheisiin. Myös vieressä oleva jäähalli tuo meille paljon ruokailijoita. Pöytiä järjestellään sen mukaan, minkälaista palaverin poikasta tai palkintojenjakoa on meneillään.”

Mutkatonta ruokaa

O’Learys Saimaan tavoite on tarjota jokaiselle asiakkaalle sopivaa ruokaa. Menun pääpaino on sporttibaareille tyypilliseen tapaan perinteisessä amerikkalaisessa ruoassa.

”Juustohampurilainen on ikisuosikki. Sen on aina löydyttävä lastenkin ruokalistalta. Burgerien lisäksi suosittuja annoksia ovat erityisesti

wingsit, fish and chips ja muut helposti syötävät sormiruoat.”

Ruoan tulee pääsääntöisesti olla samanlaista ketjun kaikissa ravintoloissa, mutta jonkin verran ravintolat saavat myös itse olla muokkaamassa listaa oman asiakaskuntansa näköiseksi.

”Olemme lisänneet listalle muutamia asiakkaiden toivomia lohiannoksia, possunleikkeen ja etanapannun. Pystymme myös aina tekemään ketogeeniset annokset ja muut tämän päivän nosteessa olevat ruoka-annokset.”

Salaatit, burgerit ja quesadillat saa myös vegeversioina soijapavuista valmistetulla Oumph-kasvisproteiinilla.

Sporttibaari oli urheilufanien pelastus, kun pelien ja muiden tapahtumien yleisömääriä rajoitettiin koronapandemian vuoksi.
Sporttibaari oli urheilufanien pelastus, kun pelien ja muiden tapahtumien yleisömääriä rajoitettiin koronapandemian vuoksi.

Koronapandemian hopeareunus

Koronapandemian aikana olleet rajoitukset eivät ole juurikaan vaikuttaneet O’Learys Saimaan toimintaan – ainakaan negatiivisesti.

”Varsinkin viime talvena, kun pelejä ei päässyt seuraamaan livenä jäähallissa, meille tuli paljon pöytävarauksia. Joitakin ruokapöytiä mekin olemme joutuneet karsimaan turvavälien säilyttämisen takia, mutta useimmiten meille kaikki mahtuvat.”

Kautosella on sporttibaariin tuleville urheilufaneille vinkki:

”Kun tulee paikan päälle karvan verran normaalia aikaisemmin, ei missaa pelin ensimmäisiä minuutteja ovella jonossa.”

Matkustusrajoitusten höllentyessä Saimaalle odotellaan jälleen turisteja. Ravintolassa käy ruokailemassa myös paljon paikallisia. Matkaa ravintolasta Imatran keskustaan on seitsemän kilometriä, Lappeenrannan keskustaan nelisenkymmentä.

Koronapandemian seurauksena O’Learys Saimaa tarjoilee nykyään aiempaa enemmän kotimaisista raaka-aineista tehtyä ruokaa.

”Aiemmin kaikki ravintolan raaka-aineet tulivat Ruotsin tehtailta, mutta jouduimme toimitusvaikeuksien takia etsimään Suomesta parhaat korvaavat tuotteet. Esimerkiksi kaikki pihvit ovat tätä nykyä kotimaisia.”

Asiakaspalaute ruokalistan viimeaikaisiin muutoksiin on ollut pelkästään positiivista.

”Lähellä tuotettu ruoka on pikkaisen parempaa, ei siitä mihinkään pääse. Olemmekin jo laittaneet Ruotsiin palautetta ja toiveita tulevaisuutta ajatellen.”

Tarjoilun pitää olla helppoa, jotta se ei vie liikaa huomiota urheilun seuraamiselta. Bostonilainen sisustus on kunnianosoitus ravintolaketjun historialle.
Tarjoilun pitää olla helppoa, jotta se ei vie liikaa huomiota urheilun seuraamiselta. Bostonilainen sisustus on kunnianosoitus ravintolaketjun historialle.

3 x sporttibaarin trendit

  1. Alkoholittomat

Mocktailien suosio jatkuu, myös nuoremman asiakaskunnan keskuudessa. Alkoholittomat oluet ovat erityisen suosittuja.

  1. Vege

Yhä useampi asiakas haluaa korvata lihan vegaanisella lihankorvikkeella. Ruokalistalle tuleekin yhä enemmän kasvis- ja vegaaniruokia. 

  1. Laatuoluet

Erikoisoluita menee selvästi aiempaa enemmän. Hinnan sijasta nykyasiakas on kiinnostunut laadusta, ja uusia makuja kokeillaan rohkeasti.

O’Learys

  • Perustettu Lappeen­rantaan Holiday Club Saimaa -hotellin yhteyteen 11.11.2011.
  • 330 asiakaspaikkaa, joista noin 180 ruokapöydän tuoleja. 15 työntekijää.
  • Kuuluu ruotsalaiseen O’Learys-ravintola­ketjuun. Ravintoloita on ympäri maailmaa, joista Suomessa kahdeksan.

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 3/2021. Katso kaikki julkaisut täältä.