Runo Hotel Porvoon baari¬mestari Tiia Vertanen inspiroitui juomalistaa laatiessaan luonnosta ja tuoreista raaka-aineista.

Suosittu Runo-hotellin baari ihastuttaa artesaanidrinkeillään ja sisustuksellaan

Kesällä ovensa avanneen Runo Hotel Porvoon cocktailbaarissa luotetaan lähialueilta tuleviin raaka-aineisiin, kodinomaiseen tunnelmaan ja suomalaisen juomakulttuurin historiaan.

Porvoo sai alkukesästä uuden­ ylpeydenaiheen, kun boutique-hotelli Runo avasi ovensa. 56 huoneen hotelli sijaitsee vuonna 1913 valmistuneessa historiallisessa Valtimontalossa.

Jo suunnitteluvaiheesta asti oli selvää, että Runosta luodaan huipputason elämys, joka on helposti lähestyttävä aina cocktailbaaria myöden. Koko hotellin alakerta onkin avointa, yhtenäistä tilaa, jossa lounge, vastaanotto, baari ja aamiaisravintola sijaitsevat vieretysten sulassa sovussa. Olohuonemainen miljöö ja isot sohvat houkuttelevat viihtymään ja unohtamaan arjen kiireet.

”Tunnelma on kuin ystävän luona kylässä”, kuvailee baarimestari Tiia Vertanen.

Tarinoita ja elämyksiä

Kun Vertanen kehitti baarin juomavalikoimaa, hän inspiroitui paikallisuudesta, raaka-aineiden tuoreudesta ja luonnosta.

”Hyvässä cocktailissa huomioidaan kokonaisuus: maku, ulkonäkö ja ainekset. Käytämme paljon tuoreita lähialueen raaka-aineita, kuten marjoja, yrttejä ja hedelmiä, joista valmistamme erilaisia mehuja, siirappeja ja makuliemiä juomien pohjiksi.”

Myös tarinallisuus on Vertaselle tärkeää. Ajatuksella laadittuun drinkkilistaan voi uppoutua ja lukea kuin kirjaa. 

”Juomalistamme eli ’Pieni kirja drinkeistä’ sekä tapamme nimetä juomia esimerkiksi kieltolain henkeen on viehättänyt asiakkaita. Puheenaihetta riittää myös tarjoilutavoista, kun pöytään saapuu esimerkiksi Bloody mary meets bonfire -drinkki, joka tarjotaan kuksasta kuivalihan kera.”

Ilahduttavaa palautetta on saanut myös palvelu. Jokainenhan meistä haluaa olla se toivottu vieras, jonka tarpeet ja toiveet huomioidaan, Vertanen muistuttaa. Siihen ei hyväkään juoma yksin riitä, vaan tarvitaan myös ihmisiä, jotka tekevät työtään intohimosta ja rakkaudesta.

”Täydellinen elämys syntyy läsnäolosta, vieraanvaraisuudesta ja siitä persoonallisesta otteesta, jolla asiakkaat otetaan vastaan ja heistä välitetään.”

”Tarinallinen juomalistamme viehättää asiakkaita.”
Runo Hotel Baarin baarimestari Tiia Vertanen
Baarimestari Tiia Vertanen on työskennellyt uransa aikana useissa baareissa. ”Parhaat oppini olen saanut helsinkiläisen F6-hotellin Runar-aulabaarissa.”

Laatu edellä

Korona-aika on saanut asiakkaiden katseet kääntymään lähelle. Määrän sijaan elämyksiä haetaan nyt laadusta ja arkea piristetään esimerkiksi staycation- ja lähilomilla. Porvoo on kohteena hyvä – sinne ajaa alle tunnissa useimmista pääkaupunkiseudun nurkista.

”Tässä näen isot mahdollisuudet kaikille hotellien baareille. Valttikortti asiakkaan houkutteluun on taatusti se, ettei mennä siitä, missä aita on matalin vaan panostetaan juomavalikoiman ja palvelun laatuun. Siten asiakkaat voivat innostua maistelemaan uusia makuyhdistelmiä ja inspiroitua drinkkien maailmasta.”

Alan trendejä Vertanen ei tunnusta seuraavansa. Yhden hän kuitenkin nostaa esiin, sillä monet Runon asiakkaista tulevat Porvooseen omalla autolla tai haluavat muuten nauttia illasta ilman alkoholia.

”Alkoholittomien juomien kysyntä on kasvanut viime vuosina paljon. On ihana tarjota asiakkaalle hyvin tehty mocktail ja se sama elämys kuin alkoholillistakin juomaa nauttivalle. Alkoholia välttelevien ei tarvitse tuntea oloaan kiusaantuneeksi, saati istua iltaa pelkän limsan tai muun vastaavan kanssa. Tätä asiakkaat todella arvostavat”, Vertanen summaa.

Hotel Runo Baari

  •  Porvoolaisen boutique-hotellin baari.
  •  Artesaanicocktaileja ja -mocktaileja sekä olo­huonemaista tunnelmaa.
  •  Hotellissa 56 huonetta.
  •  Viikonloppuisin tarjolla brunssi.

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 3/2021. Katso kaikki julkaisut täältä.