Huippukokki ja Albina ja Alexis -ravintolan perustaja Teemu Aura luottaa klassiseen gastronomiaan, johon lisätään moderneja elementtejä.

Teemu Auran uutuus Albina ja Alexis – lohturuokaa ja viiniä tiiliseinien suojissa

Syksyllä 2020 Helsingin Vallilaan avattiin kortteliravintola Albina ja kattoterassi Alexis. Uutuuspaikkojen takana on suomalaisen ravintolakentän menestyksekäs kolmikko, josta yksi on huippukokki Teemu Aura. Lue, kuinka kirjailija Aleksis Kivi liittyy ravintolan nimeämiseen!

Teemu Aura, miten Albina ja Alexis saivat alkunsa?

”Se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta ­viime keväänä. Kollegani Riku Stenros kysyi, kiinnostaisiko laittaa yhdessä ravintola pystyyn. Olin juuri ostanut yhtiökumppaniltani Markus Hurskaiselta itselleni yhteisen yrityksemme Patisserie Teemu & Markuksen, joten ajankohta ei ollut kiireiden kannalta herkullisin. Innostuin silti heti, sillä yhteinen ravintola oli ollut haaveena aiemminkin.

Ehdotin, että ottaisimme projektiin mukaan Antti Paasosen, joka oli työskennellyt sommelierina ravintola Demossa, jota olin perustamassa. Tuntui juuri oikealta perustaa ravintola pitkäaikaisten tuttujen kanssa. Tuntemattomien kanssa en olisi varmaan tähän lähtenyt.”

Mikä on Albina ja Alexis -ravintolan idea?

”Konepajan tehdasmainen alue ei ehkä ole ravintolalle tyypillisin paikka, mutta se on kiehtonut minua jo vuosia. Halusimme luoda tyylikkään mutta helposti lähestyttävän kortteliravintolan, jossa tarjoillaan mutkatonta ja hinta-laatusuhteeltaan hyvää eurooppalaista ruokaa.

Ravintolan puoliso on kattoterassi Alexis. Kesäisin se on iso aurinkoterassi, syksyisin ja talvisin talvipuutarhabaari. Terassilla on kiva juoda viiniä ja katsella maisemia kattojen yli. Ensi kesänä myös ravintolan yhteyteen katutasoon tulee idyllinen terassi. ”

Mistä saat vaikutteita menuhun?

”Haemme inspiraatiota Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta. Kun tulin ravintola-alalle, luin paljon vanhaa klassista gastronomiaa. Ammennan edelleen inspiraatiota sieltä – klassikot eivät mene ikinä muodista ja ovat hyvin tehtynä sitä oikeaa lohturuokaa. Listaltamme löytyy esimerkiksi tartaria, vitello tonnatoa ja jälkiruoista tarte tatinia, tiramisua ja sitruunapiirakkaa.

Lisään klassikkoruokiin moderneja elementtejä: esimerkiksi tartariin dijon-sinappia, paahdettuja pinjansiemeniä, piimäkastiketta ja raastettua halloumia. Viinimme tulevat enimmäkseen vanhoista viinimaista, kuten Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta. Myös natuviinejä löytyy jonkin verran.”

”Halusimme herättää ravintolassa Alexisin ja Albinan rakkaustarinan eloon.”
Teemu Aura

Mistä nimet Albina ja Alexis?

”Nimien tarina liittyy siihen, että sijaitsemme Aleksis Kiven kadulla. Alexis on nimi, jota Kivi itsestään käytti. Albina taas oli Kiven ystävä, johon hän oli pohjattoman rakastunut. Kivi jopa kosi Albinaa muutamaan otteeseen mutta sai aina pakit. Halusimme herättää tuon rakkaustarinan eloon.”

Miten ravintolan sisustus syntyi?

”Meillä kolmella oli vahva visio siitä, että haluamme sisustukseen New Yorkin, Lontoon ja Kööpenhaminan vanhojen industrial-henkisten ravintoloiden rouheutta, lämmintä lempeää valoa ja hyvää tunnelmaa. Sisustusarkkitehdeiksi valikoituivat Eliisa Korpijärvi ja Lauri Johansson.

Halusimme ravintolaan myös vintage-astiat. Niiden haaliminen oli työlästä, ja havahduin kuukautta ennen avajaisia siihen, ettei astioita ole tarpeeksi. Silloin Instagram-seuraajamme ottivat yhteyttä, että heiltä löytyy astioita, joita voisivat lahjoittaa ilmaiseksikin. Oli makeeta, että ihmiset olivat innoissaan ja halusivat auttaa.”

Miten jaat aikasi leipomolle ja ravintolalle?

”Olen nyt välivuodella Patisseriesta. Teen leipomolla yhtenä päivänä viikossa muun muassa tuotekehitystä. Muut päivät olen Albinalla keittiömestarina. Pääsen kuitenkin leipomaan joka päivä ravintolassakin.

Teemme ravintolan hapanjuurileivät yli satavuotiaaseen juureen, jonka sain Rikulta. Leivomme juuresta isoja, kilon kokoisia spelttipatonkeja. Leipiä paistetaan kuumassa uunissa pitkään, jotta niihin tulee tumma paistopinta ja paljon makua. Paistamme leivät tuntia ennen kuin asiakkaat saapuvat, jotta ne ovat lämpimiä pöydässä.”

”Tulen todella onnelliseksi siitä, jos pystyn koskettamaan jotakin ihmistä työlläni.”
Teemu Aura

Miten rakennuksessa oleva hotelli näkyy toiminnassanne?

”Sijaitsemme The Folks Hotel Konepaja -hotellin alakerrassa, mutta olemme oma erillinen ravintolamme. Tarjoamme hotellin asiakkaille laadukkaan aamiaisen. Aamiaiselle voivat tulla myös hotellin ulkopuoliset asiakkaat, ja etenkin viikonloppuisin meillä on paljon muitakin aamiaisasiakkaita.”

Mikä sinua motivoi työssäsi?

”Pidän työstäni ihan älyttömän paljon, niin konditoria-alasta kuin ravintolapuolesta. Kaikissa ammateissa on huonoja päiviä, mutta lähtökohtaisesti koen olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä tätä työtä. Silläkin on iso merkitys, kenen kanssa töitä saa tehdä. Varsinkin ravintolan perustamisessa koko homman juju on se, että pääsee tekemään töitä inspiroivien ihmisten kanssa. Saimme henkilökuntaamme alan parhaat tyypit, ja olen heihin supertyytyväinen.”

Mikä on paras kiitos työstäsi?

”Paras palkinto on asiakas, joka fiilistelee melkein kyyneleet silmissä leipää, ruoka-annosta tai vaikka ravintolan tunnelmaa. Tämä on henkilökohtaista liiketoimintaa, jota teen intohimosta ja rakkaudesta. Siksi tulen todella onnelliseksi siitä, jos pystyn koskettamaan jotakin ihmistä työlläni.”

Ravintola Albina ja kattoterassi Alexis

Mitä: Menu on yhdis­telmä eurooppalaisia perinteitä ja moderneja elementtejä. Ruokaa läheltä ja käsityönä.

Missä: Aleksis Kiven katu 23. Helsingin Vallilassa, The Folks Hotel Konepajan kivijalassa. Instagram: @albina_ja_alexis

Milloin: Tarkista aukioloajat osoitteesta restaurantalbina.fi.

Asiakaspaikat: Ravintolassa 120, kattoterassilla kesäisin noin 150, syksyisin ja talvisin parikymmentä.

Ravintolayrittäjät: Teemu Aura, Antti Paasonen ja Riku Stenros. Aura vastaa keittiöstä, Paasonen juomapuolesta sekä salista ja Stenros pitkälti hallinnosta.

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 1/2021.
Katso kaikki julkaisut täältä.