Miltä kuulostaisi illallinen kasvihuoneessa? Helsinkiläisen Yes Yes Yes -ravintolan edustalla ovat ilahduttaneet neljä lasimökkiä, joissa terassielämää on vietetty turvallisesti ja lämpimässä.

Terassikausi piteni ympärivuotiseksi: lämpimät terassimökit ja kasvihuoneet ihastuttavat

Poikkeusaika toi ravintola-alalle myös uusia palveluja. Terassi­kautta lähdettiin rohkeasti jatkamaan ympärivuotiseksi kasvihuoneiden ja terassimökkien avulla. Helsinkiläisessä Yes Yes Yes -ravintolassa asiakkaat ihastuivat tyylikkäisiin lasihuoneisiin.

Pandemian alkuvaiheessa Amsterdamissa sijaitseva Mediamatic-taidekeskus ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen koronavapaalla kasvihuoneruokailullaan. Kuvissa kanaalin varteen oli pystytetty pieniä terassimökkejä, joissa oli mahdollisuus ruokailla privaatisti 2–6 hengen seurueissa.

”Ravintoloitsijamme otti nuo kasvihuoneet puheeksi, kun mietimme uusia tapoja palvella asiakkaitamme turvallisesti. Myös hän oli nähnyt niitä aiemmin, ja lähdimme rohkeasti kokeilemaan uutta”, kertoo helsinkiläisen Yes Yes Yes -ravintolan ravintolatoimenjohtaja Kaisa Männistö.

Männistö kertoo lupa-asioiden sujuneen jouhevasti. Kasvihuoneiden rakenteet ovat siirrettäviä, joten ne eivät tarvinneet erillistä rakennuslupaa, ja Iso Roobertinkadulle ilmestyi neljä lasimökkiä.

”Tuntuu siltä, että ainakin täällä Helsingissä on puhallettu yhteen hiileen, ja yhteistyö eri tahojen kesken on ollut vaivatonta. Myös taloyhtiössä oltiin iloisia uudesta ideasta.”

Samanlaisia joka sään terassi-ideoita kehitettiin Helsingin lisäksi muissakin kaupungeissa: Tampereella, Rovaniemellä ja Heinolassa. Tampereen katukuvaan ilmestyi kasvihuoneiden lisäksi iglu.

”Me laitoimme mökkeihin samat pöydät ja tuolit kuin ravintolassa.”
Ravintolatoimenjohtaja Kaisa Männistö / Yes Yes Yes

Lämpöä vilteillä ja lampuilla

Tilaisuus terassilla käyntiin viileämmälläkin ilmalla herätti myös asiakkaat. Mahdollisuus ruokailla vain oman porukan kesken otettiin positiivisesti vastaan.

”Osa varaa tilan saadakseen ruokailla omassa rauhassa ja omassa tilassa, mutta on myös paljon niitä, jotka haluavat tulla kokeilemaan jotain uutta ja uniikkia.”

Terassimökkien ja muidenkin talviterassien käyttöön vaikuttaa eniten sää. Ulkotiloissa kylmää voi torjua huovilla, vilteillä ja taljoilla. Katetuissa ja suojatuissa tiloissa erilaiset lämpölamput ja sisätilan lämmittimet ovat käteviä. Viherkasvien, havujen sekä erilaisten valojen ja kynttilöiden luoma tunnelma kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan.

Oli terassi katettu tai ei, kannustaa Männistö ravintolan liikeidean ja oman tyylin esilletuontiin, sillä ravintolan imago ulottuu terassillekin.

”Me laitoimme mökkeihin samat pöydät ja tuolit kuin ravintolassa. Tarjoamme myös samaa ruokaa ja juomaa. Haluamme, että Winter Garden on asiakkaille yhtä upea kokemus kuin käynti sisällä ravintolassakin”, Männistö summaa.

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä 1/2021.
Katso kaikki julkaisut täältä.