Hiilijalanjäljet

Hiilijalanjälki pieneni yhteistyöllä ja kiertotaloudella

Hiilijalanjälki kertoo, kuinka suuri vaikutus jollakin asialla on ilmastonmuutokseen. Heinossa on seurattu hiilijalanjäljen kehitystä vuodesta 2012 alkaen. Vaikka liikevaihto on kasvanut, päästöt olivat viime vuonna laskusuunnassa jo kolmatta vuotta peräjälkeen.

Puhtaammin varpain tulevaisuuteen
Heinon Tukun hiilijalanjälkilaskennassa on mukana sähkön- ja lämmönkulutus, jätemäärät sekä jakelu- ja runkokuljetusten ajokilometrit. Vuonna 2016 Heinon toiminnan päästöt olivat yhteensä 4574 hiilidioksiditonnia, 2,3 % vähemmän kuin edellisvuonna.

Energiatehokkuuden tavoitteet toteutuivat yli odotusten
Valio Aimo on tehnyt pitkäjänteistä työtä kiinteistöjen energiatehokkuuden lisäämiseksi ja tämä työ onkin kantanut hedelmää. Energiatehokkuussopimuksemme 2008-2016 pääsi tavoitteisiin yli odotusten, kun säästötavoitteet toteutuivat 230-prosenttisesti! Toteutunut säästö oli niinkin suuri kuin 3173 MWh.

Energiaa kuluu eniten lämmitykseen ja jäähdyttämiseen, ja näihin liittyvät toimenpiteet ovat tuottaneet hyviä tuloksia myös energiansäästön puolella. Ilmanvaihtokoneiden uusimisen yhteydessä toteutettu lämmön talteenotto ja tuloilman lämmitys on myös lisännyt tilojen käyttömukavuutta. Lämmitysverkostoa on kunnostettu kaikissa toimipisteissä. Valaisimissa on siirrytty ledivaloihin, jolloin samalla kun sähkönkulutus pienenee, huoltovälit pitenevät ja näin saadaan myös taloudellista säästöä. Monia muitakin parannuksia on tehty, kuten rakennusautomatiikan huoltoa ja kattojen uusimista.

Auringosta sähköä ja älystä lisätehoja
Toimitustukkujen ja pikatukkujen katoilla alkavat pian aurinkovoimalat tuottamaan vähäpäästöistä sähköä kiinteistöjen käyttöön. Rakentaminen pyörähti käyntiin lokakuussa 2017. Espooseen on vireillä myös älykkään Epower-teknologian käyttöön ottaminen sähkön hukkaa vähentämään ja sähköpiikkejä tasaamaan. Ratkaisulla on odotettavissa vähintään viiden prosentin säästö sähkönkulutuksessa.

Kiertotaloudessa ei mitään arvokasta päästetä hukkaan
Kuopion uusi tuotantolaitos hyödyntää kalan viimeiseen ruotoon asti. Fileiden lisäksi lohen vatsarasvatkin ovat löytäneet asiakaskuntansa. Ruodoista irrotetaan loput kalanlihat käsin tai koneellisesti raaputusmassaksi ja se, mitä tämän kaiken jälkeen jää, menee eläinruokintaan ja eläinrehuteollisuuteen. Yksistään alkuvuonna 2017 aikana kalatuotteiden sivuvirtaa on hyödynnetty yli 140 tonnia – tämä kaikki on pois biojätteestä ja kompostoinnista. Jätehuollosta johtuvaa hiilijalanjälkeä hyötykäyttö on pienentänyt puolen vuoden aikana arviolta noin 7.8 hiilidioksiditonnia.

Myös muoveja kerätään – jo aiemmin hyödynnetyn kirkkaan kalvomuovin lisäksi tämän vuoden alusta alkaen myös styroksi. Päästövähennystä tästä on syntynyt 2017 tammi-kesäkuun aikana jo 78 tonnia CO2 e.

Juomien tukkumyynnissä on tullut säästöä logistiikan päästöissä, kun metallisista kegeistä on osittain siirrytty pahvisiin. Logistiikan päästöt putoavat, kun tyhjiä pakkauksia ei tarvitse enää kuljettaa takaisin tavarantoimittajille.