Juhlarahaston apuraha Hotelli- ja ravintolamuseon kuvateokseen

Kohti uudenlaista museoelämystä

Hotelli- ja ravintolamuseon 50-vuotisjuhlavuoden huipennuksena loppuvuonna 2021 avattavan uuden ydinnäyttelyn työnimenä on ’Makuasioita’.

Heinon 100-vuotisjuhlarahaston myöntämällä apurahalla museo toteuttaa valokuva-aineistosta uudenlaisen kuvateoksen, jossa eriaikaiset ja -tyyliset ravintolat heräävät eloon 3D-muodossa. Teoksen ravintolainteriöörit työstetään useammasta valokuvasta kolmiulotteisen vaikutelman saavuttamiseksi. Sen kautta välittyy, miten ravintolat ovat muuttuneet yläluokan juhlapaikoista osaksi jokaisen arkipäivää. Teoksen toteuttajaksi on valittu taiteilija Ilkka Pitkänen.

Heinon 100-vuotisjuhlarahaston neuvottelukunta pitää tärkeänä, että museossa voidaan tarjota kokemuksia, joiden avulla kävijöitä tutustutetaan suomalaisen ravintola-alan merkitykseen ja tuodaan sen historiaa eläväksi.

– Uudessa näyttelyssä tuomme esille ruokaan ja juomaan liittyviä perinteitä ja ajallisia muutoksia sekä palveluita, ammatteja ja rakenteita. Elämyksiä luomme hyödyntäen uutta teknologiaa ja moniaistisuutta. Tämän mahdollistaa mm. Heinon apuraha, iloitsee museonjohtaja Anni Pelkonen

Näyttelyn toteutuksen mahdollistavat apurahat. Näyttelyuudistusta ovat tukeneet myös mm. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Heinon 100-vuotisjuhlarahasto on perustettu 29.10.1999 Liikesivistysrahastoon ja sen tehtävänä on myöntää hakemuksesta tai neuvottelukunnan suosituksesta opinto- ja tutkimusapurahoja tai palkintoja ruokakulttuurin alalla ansioituneille henkilöille. Apurahat ja palkinnot myöntää Liikesivistysrahaston hallitus kuultuaan Juhlarahaston neuvottelukuntaa.

Neuvottelukunnan jäsenet ovat kirjailija, tutkija Johanna Catani; toimittaja, olutspesialisti Aniko Lehtinen; keittiömestari, ravintoloitsija Jyrki Sukula; lehdentekijä, toimittaja Iina Thieloun; viestintäpäällikkö Eva Heino ja toimitusjohtaja Petri Heino.

Kuva: Ravintola Peking, Helsinki. Kuvaaja: Liisa Karvonen, 2007-2008. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat.