Parasta pöytään

Parasta pöytään – juhlarahasto kiittää ja onnittelee

Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia -tietokirja, jonka kokoamiseen Kari Martiala ja Helena Lylyharju saivat Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahaston apurahan vuonna 2016, on ilmestynyt.

Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahaston neuvottelukunta pitää tärkeänä säilöä talteen ammattitaitoa, tarinoita ja kuvia menneisyydestä. Suomalaisen gastronomian historia antaa ruokakulttuurillemme juuret, joista tulevat sukupolvet voivat ammentaa oman ammattitaitonsa ja -ylpeytensä rakentamisessa.

Kari Martialan ja Helena Lylyharjun Parasta pöytään -teos kokoaa yksiin kansiin tietoa ja tarinoita maamme ruoka- ja ravintolakulttuurista. Kirjaan on haastateltu kymmeniä alan merkkihenkilöitä, kuten kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttua, Palacen pääkylmäkköä Sirkka Gustafssonia, ravintola-alan grand old ladya Ragni Rissasta sekä jo edesmennyttä Lapin ruokakulttuurin isää Tapio Sointua. Mukaan ovat päässeet myös Michelin-kokit, Presidentinlinnan kokit, tutut tv-kokit sekä kovassa nosteessa oleva kokkimaajoukkueemme.

Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia keskittyy Suomen itsenäisyyden aikaan mutta tarjoaa tietoa ruoan tekijöistä, raaka-aineista ja resepteistä aina 1200-luvulta alkaen. Kirja kertoo, kuinka sodanaika ja Pietarin-yhteyksien katkeaminen köyhdyttivät ruokakulttuuria ja kuinka kieltolaki näivetti ravintolat, mutta myös vuoden 1952 olympialaisten sekä EU-jäsenyyden tuomista kansainvälisistä vaikutteista. Mukana on myös keittiömestarien 30 suosikkireseptiä ja runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.

Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahasto on perustettu 29.10.1999 Liikesivistysrahastoon ja sen tehtävänä on myöntää hakemuksesta tai neuvottelukunnan suosituksesta opinto- ja tutkimusapurahoja tai palkintoja ruokakulttuurin alalla ansioituneille henkilöille tai yhteisöille.

Juhlarahaston tarkoituksena on edistää ruokakulttuuria sen kaikissa muodoissaan. Rahastosta voidaan myös jakaa palkintoja ruokakulttuurin alalla ansioituneille henkilöille.

Apurahat ja palkinnot myöntää Liikesivistysrahaston hallitus kuultuaan Juhlarahaston neuvottelukuntaa. Neuvottelukunnan jäsenet ovat kirjailija, tutkija Johanna Catani, toimittaja, olutspesialisti Aniko Lehtinen, museonjohtaja Anni Pelkonen, keittiömestari, ravintoloitsija Jyrki Sukula, lehdentekijä, toimittaja Iina Thieloun, markkinointipäällikkö Eva Heino ja toimitusjohtaja Petri Heino.